Hrvatska povijest: dio. Od godine 1526 do godine 1790

Предња корица
Dionička tiskara, 1908

Из књиге

Чести термини и фразе

Популарни одломци

Страница 182 - Hrvatski spomenici u kninskoj okolici uz ostale suvremene dalmatinske iz dobe narodne hrvatske dinastije.
Страница 161 - Bošnjaci, koji su rimskokršćanske vjere, a tom je Turčin, kad je osvojio Bosnu ostavio vjeru. Drugi su Srbi (Surffen) koje zovu Vlasi, a mi ih zovemo Cigani (Zigen) ili Martolozi.
Страница 182 - Izvještaj o crkvi sv. Marije od Otoka i nadgrobnom napisu kraljice Jelene
Страница 156 - Ovim mačem iskorijenit ćemo tu kugu, ako nam stupi na vrata ; još imamo tri rijeke : Savu, Dravu i Kupu, jednu ćemo tim novim gostima dati piti".
Страница 144 - Temeljna mu je misao bila, da od raznolikih zemalja i kraljevina svojih učini jednu jaku državu, u kojoj bi bio jedan ustav, jedan narod i jedan zakon.
Страница 80 - XVII. stoljeća kao luč, koja nam pokazuje, da je skršen turski jaram i da je stala opadati turska veličina, luč, koja se...
Страница 101 - Turcima ostalo ne samo sve ono, što su u taj čas držali, nego im se Leopold još obvezao platiti 200.000 talira ratne odštete.
Страница 150 - Neretve) i dok se tolik broj županija ne nadje na okupu, da Hrvati sami uzmognu uzdržavati jednu političku oblast".
Страница 43 - Da smo gospodu pobijedili, osnovali bismo posebnu carsku vladu u Zagrebu. Ovdje bismo sami pobirali poreze i...
Страница 43 - Steuer selbst ainfordern vnnd die Graniczen selbst versorgen. Dann die herrn fragen vmb die Graniczen nichts.

Библиографски подаци